Kaliforniya’da yangın: Plak üretimi tehdit altında

Apollo Masters imalathanesinin yanmasının plak üretimini nasıl etkileyeceği tartışılıyor

6 Şubat perşembe günü California’daki lacquer disk imalathanesi Apollo Masters’ta büyük bir yangın çıktı. The Desert Sun’ın haberine göre yangında (neyse ki) kime hayatını kaybetmediği gibi yaralanan da olmadı. Ancak tesisi kullanılmaz hale getiren yangından dolayı dünya çapında plak üretiminin tehdit altında olduğu söyleniyor.

1986’da kurulan Apollo Masters, dünyadaki iki lacquer disk üreticisinden biri. Diğeri, Japonya’daki MDC, Apollo Masters’a göre çok küçük kalan bir şirket. Apollo Masters’ın dünya çapındaki lacquer disklerin yaklaşık yüzde 80’ini karşıladığı tahmin ediliyor.

Lacquer mastering, uzun zamandır kullanılan bir plak basım yöntemi. Apollo Masters yeniden üretime başlayana dek plak şirketleri alternatif ve 80’lerden beri yaygın bir yöntem olan Direct Metal Mastering (DMM) yöntemine yönelebilir. Yine de, 2020’deki plak üretiminin Apollo Masters yangınından olumsuz etkileneceği düşünülüyor.

Third Man Records’un kurucusu Ben Blackwell, Pitchfork‘a yaptığı açıklamada “Anladığım kadarıyla bu yangın plak endüstrisi için dünya çapında sorun teşkil edecek,” dedi.

Türkiye’nin önde gelen bağımsız plak firmalarından Rainbow45 Records’un ortaklarından Salih Karagöz’ün konuyla ilgili fikrini aldık. Karagöz, “Birkaç ay plak üretiminde sorun yaratabilir bu yangın. Ancak zaten dünyadaki plak üretiminin aşağı yukarı yüzde 60’ı DMM mastering ile yapılıyor. Bu yüzden büyük çaplı bir sorun olmayacaktır,” dedi.