Public Enemy’de Bernie Sanders ayrılığı: Flavor Flav gruptan atıldı

1985’ten beri hip-hop âleminin en politik gruplarından olan Public Enemy yoluna artık kurucu üyelerinden Flavor Flav olmadan devam edecek

1985’ten bugüne devrimci duruşuyla kitleleri seslenen ve  It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back (1988) ve Fear of a Black Planet (1990) gibi unutulmaz albümlere imza atan efsanevi hip-hop grubu Public Enemy, kurucusu üyesi Flavor Flav’ın gruptan atıldığını duyurdu. Ayrılığın nedeni ise Flavor Flav’ın 2020 ABD Başkanlık Seçimleri’nde Demokrat Parti’nin adayı olarak Bernie Sanders’ı desteklemek istememesi.

Grubun diğer kurucu üyesi Chuck D., pazar günü The Public Enemy Radio adıyla Bernie Sanders’ın Los Angles mitinginde sahne almıştı. Miting afişlerinde de Public Enemy’nin “Fight The Power” şarkısı slogan olarak kullanılmış, miting “Bernie Sanders + Public Enemy” olarak duyurulmuştu. Rolling Stone’un haberine göre cuma günü Flavor Flav’ın avukatı Matthew Friedman Sanders’a bir ihtar mektubu gönderdi. Friedman, mektupta “Chuck politik görüşünü açıklamakta özgür ama tek başına Public Enemy adına konuşamaz. Planlanan performans bir Public Enemy performansı olmayacak, Public Enemy’den Chuck D. performansı olacak. Flavor Flav’sız bir Public Enemy olmaz,” ifadelerini kullandı. Mektubun sonuna ise Flavor Flav el yazısıyla şöyle yazdı: “Hey Bernie, bunu yapma.”

Bernie Sanders, pazar günkü etkinlikte Chuck D.’ye sarılıyor

Chuck D.’nin avukatı ise “Yasal açıdan Chuck istediği sürece Public Enemy olarak konser verebilir; o, Public Enemy markasının tek sahibi. 80’lerin ortasında Public Enemy logosunu o çizdi, ayrıca grubun yaratıcı kişisi ve ana şarkı yazarı olarak Flavor Flav’ın pek çok unutulmaz dizesini o yazdı” dedi.

Yaşananlar üzerine Public Enemy bir açıklama yaparak kurucu üyesi Flavor Flav ile yollarını “kalıcı şekilde” ayırdıklarını duyurdu. Efsanevi grubun açıklamasında “Public Enemy ve Public Enemy Radio yola Flavor Flav’sız devam edecek. Yıllardır verdiği hizmetten ötürü kendisine teşekkür ediyor ve ona başarılar diliyoruz” denildi.

Bununla beraber Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Chuck D., ayrılık sebebinin sadece Bernie Sanders meselesi olmadığını vurguladı ve “Flav’la olan mesele Bernie’yle ilgili değil. O [eski NFL oyuncusu] Barry Sanders ile Bernie Sanders’ın arasındaki farkı bilmez” dedi. Chuck D., Flav’ın kâr amacı gütmeyen organizasyonlara destek vermediğini öne sürerek “Public Enemy Radio’yu yardım ve bağış etkinlikleri için kurdum. O, bunları asla yapmayacağını söylemişti. Harry Belafonte’nin 2016’da Atalanta’da düzenlediği Many Rivers Festival’e katılmayı reddetmesi bardağı taşıran damla oldu. Bu çirkinlikten uzaklaşmak için Enemy Radio’yu kurdum” dedi.

Chuck D. ve Flavor Flav 2017’de de bazı telif ve gelir meseleleriyle ilgili davalık olmuştu.