El Diego’nun ardından: Unutulmaz Maradona şarkıları

Onur Bayrakçeken, Diego Armando Maradona’ya dair unutulmaz beş şarkıyı derledi

Bugün Napoli yas tutuyor. Bugün Arjantin yas tutuyor. Bugün, dünyanın dört bir yanında, mutluluğu meşin yuvarlığın peşinde arayanlar yas tutuyor. Bugün, dünyanın onsuz ilk günü. Olağanüstü bir adam, Diego Armando Maradona, dün (26 Kasım 2020) akşam saatlerinde aramızdan ayrıldı; dünyada hikayesi kaldı.

Lionel Messi ya da Cristiano Ronaldo, ondan daha iyi futbolcular olabilir. Daha istikrarlı, daha profesyonel, daha ‘temiz’ oldukları kesin… Onlar hata yapmaz, kötü maç çıkarmazlar. Hata yaparlarsa duyulmaz ya da güzel bir imaj çalışmasıyla yeniden reklamverenlerin gözdesi olabilirler. Kötü maç çıkarmazlar, çünkü daha uzun süre bu şov dünyasına hizmet etmek adına çok çalışırlar. Çok iyi futbolculardır, futbolda o kadar iyidirler ki onları futbol sahası dışında düşünmek mümkün değildir. Onlar, kusursuzlar çağının medarıiftiharıdır.

İstatistikler ve futbol piyasası, Diego Armando Maradona’yı asla onlar kadar sevmeyecek. O, bir kokainman. FIFA’yla durmadan didişen bir asi. Fidel Castro’nun, Hugo Chavez’in, Evo Morales’in yanında saf tutan bir devrimci. İspanya’nın en büyük takımında, Barcelona’da oynarken, imajını umursamadan tekmeli yumruklu kavgaya giren bir sokak çocuğu. Napoli halkına Dünya Kupası’nda ülkeleri İtalya’ya karşı Arjantin’i destekletebilmiş bir futbol sihirbazı. En büyük takımlarda değil, en mutlu olduğu şehirlerde sihrini sergileyen bir romantik. O, serüvenciler çağının medarıiftiharıdır.

Anti-emperyalist ve kokainman bir top cambazının dünyaya ve bazen kendine bile meydan okuması, bugünkü yıldızların çok iyi ya da istikrarlı oynamasından daha sahici, daha heyecan verici… Maradona’yı hiç canlı izlememişlerin bile bu yüzden onun ölümüyle gözleri dolmadı mı?

Ronaldo ve Messi yıllardır çok üst düzeyde performans göstermeyi başarıyorlar, onları izlemesi çok zevkli, evet. Fakat doğrusu, bana, Hollywood yapımı o süperkahraman filmlerini hatırlatıyorlar. Maradona’nın yaşamı başka bir şey. Maradona, ardında, Yüzyıllık Yalnızlık‘ın Albay Aureliano Buendia’sı gibi muhteşem ama hüzünlü, büyülü ama sahici bir hikâye bıraktı.

Bu listede, o hikâyeye değinen kimi şarkıları bulacaksınız. Bunlar, Maradona şarkıları; El Diego’ya birer saygı duruşu… Keyifli dinlemeler, keyifli okumalar dilerim.

Fausto Cigliano – Dieghito Tango (1987)

İtalya, 1986/87 futbol sezonunda o güne değin görülmemiş bir şeye tanıdık oldu: Güney İtalya’nın pis çocukları, o sevilmeyen Napoli şehri ilk lig şampiyonluğunu kutluyordu. Mavi-beyazlılar ne Milan ne Inter ne de Juventus dinlemiş, devlerin arasından şampiyonluk kupasına uzanıvermişti. Bu destansı başarının baş mimarı ise Diego Armando Maradona’dan başkası değildi!

O şampiyonluk Napoli’de günlerce kutlandı; tabii, bir şampiyonluk plağı da yayınlandı. Plağın A yüzündeki şarkı ise Maradona’ya ithaf edilmişti: “Dieghito Tango”. Resimli olarak basılan bu plağın, bu şarkının yer aldığı yüzüne Maradona’nın fotoğrafı basılmıştı. Takımın fotoğrafı plağın B yüzündeydi ve bu, Maradona’nın Napoli macerasına dair her şeyi özetliyor olsa gerek!

Maradona, Napoli’nin hit şarkısıydı.

Emilio Campassi – L’inno a Maradona (1985)

Plak 1985 yılında çıktığında, A yüzündeki “L’inno a Maradona” şarkısından bir dizenin bugün bile Napoli tribünlerinin dilinde olan bir slogana dönüşeceğini herhalde kimse tahmin edemezdi. Orada şöyle diyordu Napoliten şarkıcı ve koyu Napoli taraftarı Emilio Campassi: “Maradona, büyüktür Pele’den!”

“L’inno a Maradona”, Napolilerin, El Diego için yaptıkları ilk şarkı. Birkaç farklı kaydı var ama en temizi ve en ünlüsü bu. Tribünlerin de diline uzun zaman pelesenk olan bu şarkının B yüzünde ise adı Napoli’yle özdeşleşmiş bir başka isme, şarkıcı Nino d’Angelo’ya ithaf bir şarkı bulunuyor.

Jovine – ‘O reggae ‘e Maradona (2007)

Valerio ve Massimo Jovine biraderlerin kurduğu Napolili reggae topluluğu Jovine, 2007 yılında çıkardıkları Senza Limiti albümünde çocukluk kahramanları Maradona’ya bir saygı duruşunda bulunmuşlardı. “‘O reggae ‘e Maradona”, yapılmış en güzel Maradona şarkılarından biri olmasının yanı sıra grubun da meşhur şarkılarından biri olmuştu.

Şarkı, şehrin Maradona’ya olan sevgisini onu “şehrin kralı” diye anarak ve “Güzel bir eylül gününde gelmişti buraya ve hâlâ adı duvarlarda” diyerek anlatıyor.

Rodrigo Bueno – La mano de Dios (2000)

24 Haziran 2000. Sabahın ilk saatleri. Arjantin’in en meşhur rock yıldızlarından Rodrigo Bueno, La Plata’daki konserinden Buenos Aires’e dönüyordu. 27 yaşındaydı ve kariyerinin en parlak günlerini geçiriyordu. Ne yazık ki, bir trafik kazasıyla hikayesi yarım kaldı. Rodrigo Bueno, o gün hayatını kaybetti. Ancak ardında, tamamlanmış bir albüm bırakmıştı. Bu albümün adı La mano de Dios idi; yani, “Tanrı’nın Eli”.

Rodrigo, albümünü Maradona’ya adamıştı. Albüm, ölümünden sonra yayınlandı ve albüme adını veren şarkı uzun zaman listelerde kaldı. Belki de en bilindik Maradona şarkısı oldu. Şarkıyı Maradona da çok sevmişti. Nitekim, Emir Kusturica’nın Maradona (2008) belgeselinde onu şarkıyı gözyaşları içinde seslendirirken gördük.

Manu Chao – La Vida Tombola (2007)

“Eğer Maradona olsaydım, tam da onun gibi yaşardım,” diye başlıyordu şarkı ve “Eğer Maradona olsaydım, Mondovizyon’a çıkardım / En büyük hırsız olan FIFA’ya kafa tutmaya” diye devam ediyordu. Manu Chao’nun daha sonra Emir Kusturica’nın Maradona belgeselinde bizzat Maradona’nın karşısında çaldığı bu şarkı, belki de El Diego efsanesini en güzel anlatan parçadır. Onu hatalarıyla sevenlerin, aslında tam da hatalar yaptığı için sevenlerin şarkısıdır. Kafasının dikine gittiği, FIFA’ya meydan okuduğu için sevenlerin şarkısıdır.

Manu Chao’nun La Radiolina (2007) albümünde de yer alan şarkı, herhalde Rodrigo’nun şarkısıyla beraber Maradona’ya dair en bilinen şarkı olsa gerek.