BUL BULABİLİRSEN: Sex Pistols – God Save The Queen / No Feeling (1977)

A&M Records – 7” Tekli, 45 Devir

Hadise şu: Birleşik Krallık siyasetine en tepesinden giydirmeye karar veren Sex Pistols, “God Save The Queen” ismiyle bilinen Birleşik Krallık millî marşının bir paradosini yapıyor ve “God save the queen / her fascist regime!”* diye başladığı şarkı boyunca kraliçe hazretlerine giydiriyor da giydiriyor, giydiriyor da giydiriyor… 

Eh, sonuçta elimizde nur topu gibi bir sansür vakası oluyor. Sex Pistols bunu daha önce EMI ile de yaşıyor aslında. Zaten Sex Pistols’ın A&M ile anlaşması, EMI’ın Pistols’la olan sözleşmesini fesh etmesiyle oluyor… Şöyle ki, EMI ilk Sex Pistols plağı olan “Anarchy In The UK / I Wanna Be” (1976) teklisini basan şirket. Fakat 6 Ocak 1977’de grupla olan sözleşmelerine son verdiklerini duyuruyorlar; bunda grubun ulusal bir kanalın canlı yayınında küfretmesinin yanı sıra çeşitli milletvekillerinden gelen baskılar da etkili oluyor. A&M fırsatı kaçırmıyor ve çok geçmeden Sex Pistols’la anlaşıyor ve “God Save The Queen / No Feeling” teklisini basıyor – bastığı gibi de toplatıp, Pistols’la anlaşmasını iptal ediyor! Sex Pistols’ın A&M macerası sadece altı gün sürüyor ve bu kısa zaman içinde basılan 25.000 plağın büyük kısmı imha ediliyor. Hayata tutunmayı başaran birkaç kopya ise tarihin en nadir, en kıymetli plakları arasına adını yazdırıyor… Bu plaklardan bir sağlam kondisyonlu kopya, 2015 yılındaki bir açık arttırmada 6.000 pound’a satıldı… Ondan 9 yıl önce, 2006 yılında ise bir başka kopyası 13.000 pound’a satılmıştı. 

Bu arada, “God Save The Queen / No Feeling” teklisine sonra ne oldu diye merak ederseniz, söyleyelim: ABD’li Virgin Records hemen duruma el attı ve Sex Pistols’ın plağını basmayı kabul etti, daha sonra yayınlanan pek çok Sex Pistols plağı da zaten Virgin’den çıktı. 

 

*: “Tanrı kraliçeyi korusun / onun faşist rejimini!”