1. Plak Dükkanları Günü 2020: Dikkat çeken özel baskılar

Bu yılın ilk Plak Dükkanları Günü’nden dikkat çeken özel baskıları sizin için derledik

Koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen Plak Dükkanları Günü 2020 (Record Store Day 2020) nihayet ilk ayağıyla bugün gerçekleşiyor. İlk ayağı diyorum, çünkü bu yıl Plak Dükkanları Günü sadece bir günden ibaret olmayacak. 26 Eylül ve 24 Ekim tarihlerinde de Plak Dükkanları Günü dahilinde çeşitli özel baskı plaklar yayınlanacak… Yani aynı yıl içinde üç Plak Dükkanları Günü geçireceğiz.

Ülkemizin plak dükkanlarında bundan önceki Plak Dükkanları Günleri’nde çeşitli etkinlikler gerçekleşmiş, kimi özel baskı plaklar piyasaya çıkmıştı. Ancak salgın nedeniyle bu yıl Türkiye’de Plak Dükkanları Günü sessiz geçecek gibi görünüyor. Bununla beraber, yurtdışında yine Plak Dükkanları Günü’ne özel plak baskıları raflara çıkacak. Biz de sizler için bugün (29 Ağustos) yayınlanan Plak Dükkanları Günü 2020 Özel Baskıları’ndan en dikkat çekici 5 tanesini derledik. 

Slowdive – Slowdive (12” EP)

Music on Vinyl 

Shoegaze dendi mi akla gelen ilk gruplardan olan Slowdive’ın grupla aynı adı taşıyan ilk EP’si, 1990’da Creation etiketiyle ve CD formatında yayınlanmıştı. Bir de 12” tanıtım LP’si basılmıştı ancak EP hiçbir zaman plak formatında dinleyiciye ulaşmadı… Bugüne kadar! Music on Vinyl, 180 gram özel bir Plak Dükkanları Günü baskısıyla bu efsanevi çalışmayı meraklılarına ulaştırıyor. 

Sadece 4 bin adet basılan plağın her bir kopyası numaralı. 

Tyler, The Creator – Cherry Bomb (12” 2xLP) 

Legacy

Müziğinde farklı tarzları hip-hop temelinde bir araya getirmesiyle meşhur Tyler, The Creator’ın 2015’te çıkan Cherry Bomb albümü daha önce gayrıresmi olarak plak formatında basıldıysa da ilk kez resmen plak formatında raflara çıkıyor. Plak Dükkanları Günü’ne özel bu baskı, 7 bin 250 kopyayla sınırlı. 

Ennio Morricone – Peur Sur La Ville (12” 2xLP)

We Want Sounds

Herkes Ennio Morricone’yi Sergio Leone filmlerine bestelediği müziklerle tanısa da o, sinema ve müzik dünyasına çok daha fazlasını vermiş bir besteciydi. Fransız yönetmen Henri Verneuil ile işbirliklerinden de birçok klasik çıkmıştı ve Peur Sur La Ville (1975) herhalde bunlar arasında başı çeker. 

Morricone’nin bu film için bestelediği müzikler aslında aynı yıl plak olarak raflara çıkmıştı. Ancak 1990’larda ortaya çıkan kimi yayınlanmamış parçalar bu özel Plak Dükkanları Günü baskısıyla ilk kez plakseverlerle buluşuyor. Bu özel baskı, ABD’li ilüstratör Eric Adrian Lee tarafından tasarlanmış bir iç zarfla da beraber geliyor. 

Plak, 4 bin kopyayla sınırlı sayıda basıldı. 

Gorillaz – D-Sides (12” 3xLP)

Parlophone

Gorillaz’ın Demon Days albümü 2005’te çıkmıştı, grubun ikinci stüdyo albümüydü. İki yıl sonra, 2007’de, bu albümden teklilerin remiksleri, B-yüzü şarkılar ve bonus şarkılardan oluşan bir derleme yayınlandı: D-Sides. D-Sides, şimdi ilk defa plak formatında müzikseverlerle buluşuyor. 3 LP’den oluşan albüm, 22 şarkı içeriyor. 

Thelonious Monk – Palais Des Beaux-Arts 1963 (12” LP)

Tidal Waves Music

Tidal Waves Music, ilk plağını yayınlarken caz meraklılarını ihya etmeye karar vermiş olmalı ki Thelonious Monk’un 1963’te Belçika’da verdiği bir konserden daha önce yayınlanmamış kimi kayıtları ortaya çıkarıyor. Kayıtları Belçika’nın ulusal radyo ve televizyon kuruluşu BRT/RTB, dönemin en iyi kayıt cihazlarıyla almış. Plakla beraber poster olarak orijinal konser ofişinin bir replikası da veriliyor. 

Daha önce hiç yayınlanmamış kayıtları içeren bu çok özel baskı, 2 bin kopyayla sınırlı olarak raflara çıkıyor.