Bob Dylan’ın yeni şarkısı ‘False Prophet’ arak mı?

Bob Dylan’ın yeni şarkısı ‘False Prophet’ ile Billy ‘The Kid’ Emerson’un ‘If Lovin’ Is Believing’ şarkıları arasında dikkat çekici bir benzerlik var

Bob Dylan, geçtiğimiz iki ay içerisinde üç yeni şarkı yayınladı. Bu şarkılarla birlikte Dylan’ın yeni bir albüm hazırlığında olduğu da duyuruldu. Ancak geçen hafta yayınlanan üçüncü şarkıyla, “False Prophet” ile ilgili ‘arak’ olduğu iddiası ortaya atıldı.

Billy ‘The Kid’ Emerson, şarkıları Elvis Presley de dahil birçok rock’n’roll ve blues sanatçısı tarafından yorumlanmış bir blues müzisyeni. Hâlâ hayatta olan 94 yaşındaki usta isim, 1954 yılında bir tekli yayınlamıştı. Bu teklinin B yüzünde “If Loving’ Is Believing” şarkısı vardı. Tekli o dönem pek ilgi çekmese de Bob Dylan’ın yeni şarkısı “False Prophet” ile olan benzerliklerinden ötürü bugün yeniden gündeme geldi.

“If Lovin’ Is Believing” ile “False Prophet” arasındaki en büyük benzerlikler tempo ve gitar cümlelerinde. İki şarkının temposu, anahtarı, açılıştaki gitar riff’i ve diğer ritm gitar partisyonları tıpatıp aynı. Ayrıca, solo gitarda da benzerlikler var. Bu benzerlikler, Bob Dylan’ın şarkısını Billy ‘The Kid’ Emerson’dan araklayıp araklamadığı sorusunu ortaya attı.

Dylan’ın temsilcisi, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Bununla beraber, iki şarkı arasında kayda değer farklılıklar da var. Her şeyden önce, “If Lovin’ Is Believing” 12 ölçülük bir şarkıyken “False Prophet” 10 ölçü. İki şarkının bahsettiği konular da birbirinden apayrı.

Ayrıca iki şarkı da blues biçiminde, birçok sanatçı tarafından kullanılmış standart bir akor sekansında yapılmış. Bir şarkı oluştururken böyle bir çerçeve kullanmak genelde ‘intihal’ olarak kabul edilmiyor. Nitekim sadece blues, folk, country gibi türlerde değil tüm popüler müzik türlerinde neyin intihal olarak kabul edilip edilmeyeceği hâlâ tartışmalı.