Little Richard’ın ardından kim ne dedi

Rock’n’roll müziğin mucitlerinden Little Richard, 8 Mayıs 2020 günü 87 yaşında hayatını kaybetmişti

Efsanevi rock’n’roll müzisyeni Little Richard, dün (8 Mayıs) aramızdan ayrıldı. Rock’n’roll’un mucitlerinden sayılan Richard, “Tutti Frutti” ve “Long Tall Sally” gibi unutulmaz şarkılara imza atmıştı.

Peki, dünyanın önde gelen sanatçıları Little Richard’ın ardından neler söyledi? Sizler için derledik.

Little Richard

Keith Richards

The Rolling Stones’un efsanevi gitaristi Keith Richards, Twitter hesabı üzerinden Little Richard’ın ölümüne dair bir açıklama yaptı. ‘Keef’, Little Richard ile birlikte bir fotoğraflarını paylaştı ve şunları söyledi: “Eski dostum Little Richard’ın aramızdan ayrıldığını öğrendiğim için çok üzgünüm. Ondan bir tane daha gelmeyecek! O, rock’n’roll’un gerçek ruhuydu!”

Mick Jagger

The Rolling Stones’un solisti, rock’n’roll tarihinin gördüğü en esaslı ‘frontman’lerden Mick Jagger da Twitter hesabı üzerinden Little Richard’ın ölümü hakkında duygularını paylaştı. Grup arkadaşı Keith Richards’a göre daha uzun yazan Mick, şunları söyledi: “Little Richard’ın ölümünden dolayı çok üzgünüm, o ilk gençliğimde en büyük ilham kaynağımdı. Onun müziğini bugün bile çaldığında hâlâ aynı çiğ elektrik enerjisini veriyor, tıpkı müzik sahnesini salladığı 50’lerin ortasındaki gibi.”

Mick, 1963 yılında çıktıkları ve Little Richard’ı da konuk ettikleri ilk Rolling Stones turnesini de anımsatarak “Birlikte turnedeyken her gece [sahnedeki] hareketlerini izler, dinleyicileri nasıl eğlendireceğimi ve konserin içine çekeceğimi öğrenirdim. Mesele bana tavsiyelerde bulunmak olunca Little Richard hep çok cömertti. Popüler müziğe çok şey kattı, seni özleyeceğim Richard.”

Elton John

Popüler kültürün ikonik isimlerinden İngiliz şarkıcı ve piyanist Elton John, Little Richard’a dair bir tweet dizisi paylaştı. John, şu ifadeleri kullandı: “Kuşkusuz, Little Richard – müzikal, vokal ve imaj açısından – benim en büyük ilham kaynağımdı. Gençliğimde onu sahnede izlemek o noktada hayatım boyunca yaşadığım en heyecan verici deneyimdi. Paçalarından elektrik ve neşe akıyordu, tüyleri diken diken ediyordu. Kayıtlardı hâlâ yeni gibi tınlıyor. Müzik tarihinde ‘Tutti Frutti’nin açılışındaki birkaç saniye kadar patlayıcısı yok.”

Elton John, Little Richard ile birlikte çalışmalarına da değindi: “1993 tarihli ‘Duets’ albümümde onunla çalışacak kadar şanslıydım. O utangaç ve eğlenceliydi, ben ise ÇOK gergindim. Birlikte kaydettiğimiz ‘The Power’ şarkısı kataloğumdaki favori şarkılarımdan. Ayrıca Beverly Hilton’da da birlikte çaldık ve ölmüşüm de cennete gitmişim gibi hissediyordum. Little Richard birçoklarını etkiledi ve muadili yok. Gerçek bir efsane, ikon ve doğal fenomen.”

Bob Dylan

Geçenlerde yayınladığı “False Prophet” şarkısı ve çıkaracağı yeni albümle gündemde olan Bob Dylan da Little Richard’ı anmayı unutmadı. Bob Dylan, Little Richard’ın ölümünün ardından bir dizi tweet paylaştı ve şöyle dedi: “Little Richard’ın haberini duydum ve çok kederli hissediyorum. Ben ufak bir çocukken o benim parıldayan, bana rehberlik eden ışığımdı. Beni yaptığım her şeyi yapmaya yönlendiren oydu.”

Bob Dylan, Little Richard’la beraber çaldığı birkaç konseri de anımsattı: “90’ların başında onunla Avrupa’da birkaç konser verdim, kuliste epey takıldık. Hep cömert, nazik ve alçakgönüllüydü. Sahnede hâlâ dinamit gibiydi ve müzisyen olarak hâlâ ondan çok şey öğrenebilirdiniz. O hep o ilk duyduğum, aynı Little Richard’dı; ben de aynı oğlandım. Tabii ki sonsuza dek yaşayacak ancak [ölümü] hayatından bir parçanın kopması gibi.”

Lenny Kravitz

Lenny Kravitz, Little Richard’ın ölümünün ardından Twitter hesabından “KRAL” yazarak Richard ile birlikte bir fotoğraflarını paylaştı. Kravitz, Little Richard’a dair asıl sözlerini ise Rolling Stone‘a verdiği uzun bir demeçte söyledi. Bahamalar’daki evinden Rolling Stone’u telefonla arayan Kravitz, “Little Richard’ın kayıtlarının, bestelerinin ve yapımlarının özel yanı, çok dinamik ve zamansız olmasıdır. Onları dinlediğinde (ben dinliyorum) hoparlörden gelen güç ve enerji bugün bile insanın aklını başından alıyor. 1955’te yaşıyor olsam ve o şarkıları ilk kez radyodan dinlesem… insanlar kafayı yemiştir herhalde!” dedi.

Kravitz, Little Richard ile birlikte stüdyoda geçirdikleri zamana da değindi: “1991’de stüdyoya girdik, Körfez Savaşı patlak vermişti. Sean Lennon, Yoko Ono ve ben ‘Give Peace a Chance’ şarkısını yeniden yorumlamıştık. Sözlerini olan biten olaylara uygun şekilde değiştirmiştik ve ortaya bir kayıt ve klip çıkmıştı. Richard da gelip söylemiş, klipte de yer almıştı.

Lenny Kravitz, Little Richard ile en son geçen yıl konuştuklarını da sözlerine ekledi. “Bahamalar’da, stüdyodaydım. Onu aradım. O, Tennessee’deydi. Turneye çıkmaya hazırlanıyordum ve ‘Seni görmeye geleceğim,’ dedim. Ne yazık ki bu gerçekleşmedi,” dedi.

Ringo Starr

The Beatles’ın davulcusu Ringo Starr, Little Richard’ı Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla andı. Starr, “Tanrı Little Richard’ı kutsasın, o müzikal kahramanlarımdandı,” dedi.

Iggy Pop

Rock’n’roll aleminin en çılgınlarından Iggy Pop, Little Richard’ın ölümünün ardından kısa ama samimi bir mesaj yayınladı: “Sevgili Little Richard, teşekkürler. Huzur içinde uyu.”

Quincy Jones

Efsanevi yapımcı ve müzisyen Quincy Jones da Little Richard’ı ananlar arasındaydı. Jones, Facebook ve Twitter hesapları üzerinden yaptığı açıklamada Little Richard için şöyle dedi: “Kardeşim, dostum büyük Little Richard’ın ölüm haberini aldığım gerçekten kalp kırıcı bir sabah. Ortak akıl hocamız Bumps Blackwell sayesinde tanışmamızdan müzikleri için yaptığımız ‘Money Is’ ve ‘Do It To It’ şarkılarına, sayısız ödül konserlerinde ve etkinliklerde takılmalarımıza kadar Richard’la geçirdiğimiz her an heyecan vericiydi.”

Quincy Jones, Little Richard’ın r&b’den hip-hop’a, rock’n’roll’dan blues’a birçok müzik tarzını etkilediğini de sözlerine ekledi.

Yoko Ono

Japon sanatçı, şarkı yazarı ve aktivist Yoko Ono da Little Richard’ı Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir fotoğrafla andı. 1995 yılında, Cleveland (ABD)’daki Rock & Roll Hall of Fame Müzesi açılışında çekilmiş fotoğrafı Ono, “Huzur içinde uyu Little Richard. Sevgiler, Yoko,” diyerek paylaştı.