‘Shakespeare ve Müzik’: Dönem çalgılarıyla Shakespeare

‘Shakespeare ve Müzik’ albümünde Shakespeare oyunlarının müzikleri dönem çalgılarıyla icra ediliyor

İngiliz oyun yazarı William Shakespeare’in, yazılmasının üzerinden 400 yıldan uzun zaman geçmesine rağmen dünyada halen en çok sahnelenen oyunlarındaki müzikler Shakespeare ve Müzik başlığıyla dinleyicilere sunuluyor.

Proje, müzisyen – yazar Aydın Büke’nin önerisiyle sahne performansı olarak başlamıştı. 23 Nisan 2016’da, Shakespeare’in 400. ölüm yıl dönümünde Pera Müzesi’nde sahnelenerek büyük beğeni toplayan projede müzisyenler Bülent Oral ve Diego Leverić’e soprano Linet Şaul ve Ayşe Lebriz Berkmen eşlik ediyordu. Daha sonra yurt içi ve dışında festivallere davet edilen projenin albümü ise yakın zamanda çıkıyor.

23 Nisan’da çıkması planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle çıkışı önümüzdeki haftalara ertelenen Shakespeare ve Müzik albümü, Lila Müzik etiketiyle yayınlanacak. Albümde Shakespeare oyunlarının müzikleri dönem çalgılarıyla icra ediliyor. Bülent Oral’ın viola da gamba, Diego Leverić’in rönesans lute ve theorbo çaldığı albümde şarkıları soprano Linet Şaul seslendiyor.

Shakespeare ve Müzik albümüne ünlü İngiliz soprano Dame Emma Kirkby de konuk oluyor. Kirkby, albümün açılışında Venedik Taciri’nden Lorenzo’nun repliğini seslendiriyor.

Albümün kapağında ve kitapçığında W. Heath Robinson’un Bir Yaz Gecesi Rüyası oyunu için çizdiği illüstrasyonlar yer alıyor. Dijital platformların yanı sıra CD formatında da yayınlanacak Shakespeare ve Müzik‘in kaydı Prof. Can Karadoğan’a, masteringi Ozan Sarıer’e , tasarımı ise Gözde Oral’a ait.

CD’nin kitapçığında ise Asuman Kafaoğlu Büke’nin Shakespeare’in eserlerine ve dönemine ait bir yazısı yer alıyor. Yazıda Büke, “İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth sanata çok düşkündü, 45 yıl süren hükümdarlığı boyunca İngiliz tiyatrosu altın çağını yaşadı. Bu dönem tiyatrosunun belirleyici özelliklerinden biri sahneye müzik ve dansın katılmasıydı. Öğleden sonra başlayan gösteriler boyunca seyircilerin eğlenmesi, güzel vakit geçirmesi amaçlanırdı. Shakespeare de yazdığı oyunlarda, sahneyi şölene dönüştüren müzik ve dansları kullanarak anlattıklarını kolaylıkla seyircilere aktarmak istemişti,” diyor.

Shakespeare ve Müzik albümünün birkaç hafta içerisinde yayınlanması bekleniyor.