Ali Ece’den PLAKLİST: Dünya Kupası

Dünya Kupası, Olimpiyatlar ile birlikte belki de dünyanın en büyük spor şölenidir. Onlarca farklı milli takım futbolun bu en şöhretli başarısı için yarışır ancak olay bir yarışmadan çok daha ötesidir; Dünya Kupası, bir festivaldir. Müziksiz festival olur mu? Elbet olmaz! İşte bu yüzden, 2018 Dünya Kupası’nın coşkusunu yaşadığımız bu günlerde, en sevdiği ya da ilginç bulduğu Dünya Kupası plaklarını Ali Ece Plak Mecmuası için derledi!  

 

Republic Of Ireland Football Squad – Put ‘Em Under Pressure / Pacemaker (1990)

Son Records – 7″ Tekli, 45 Devir 

1990 Dünya Kupası’nda İrlanda Cumhuriyeti aynen bu şarkıdaki gibi oynuyordu. Topu havadan uzun olarak rakibine atıp sonra hep beraber pres yapıyorlardı. Böyle böyle hiç maç kazanmadan Çeyrek Final’e kadar çıktılar!

 

 

The Pogues & The Dubliners – Jack’s Heroes / Whiskey In The Jar (1990) 

WEA – 7″ Tekli, 45 Devir 

1990 Dünya Kupası’nda İrlanda Milli Takımı’nın resmî şarkısı değildir ama harika bir şarkıdır “Jack’s Heroes” – yani İrlanda’nın o dönemki teknik direktörü ‘Jack Charlton’ın kahramanları’! Şarkının 45’liği kadar video klibi de çok güzeldir. İhtiyar Dubliners üyeleri, futbol oynarlar. 

 

 

Lonnie Donegan – World Cup Willie / Where In This World Are We Going (1966)

Pye Records – 7″ Tekli, 45 Devir 

The Beatles ve The Rolling Stones varken bu kadar saçma bir şarkıyı seçmeleri resmen facia! Ancak Willie, Dünya Kupaları’nın ilk maskotuydu ve bu da onun şarkısı.  

 

 

Englandneworder (New Order) – World In Motion… / The B-Side (1990)

Factory – 7″ Tekli, 45 Devir  

İngiltere’nin şarkısı, 1990 Dünya Kupası’nda oynadığı furboldan çok daha güzeldi. Takımın yıldızı John Barnes sakatlığının etkisiyle hayal kırıklığı yaratmasına rağmen bu parçada şahane bir rap performansı sergilemişti. 

 

 

England United (Echo & The Bunnymen ft. Spice Girls) – How Does It Feel (To Be On Top Of The World) /  How Does It Feel (To Be On Top Of The World) (Enstrümantal) (1998) 

London Records – 7″ Tekli, 45 Devir (Jukebox)

Futbol benim için öyle şeylere kadir ki en sevdiğim grup Echo & The Bunnymen’le Spice Girl’ün bile düetini sevdiriyor! 

 

 

Baddiel, Skinner & Lightning Seeds – Three Lions / Three Lions (Karoeke) (1996)

Epic – 7″ Tekli, 45 Devir 

1996 Avrupa Şampiyonası için yazılmış olsa da yazılmış en güzel futbol şarkısı, açık ara! Nitekim “Footbal’s Coming Home” adıyla da bilinen bu tekli, 1998, 2002, 2006 ve 2010 Dünya Kupaları için farklı versiyonlarıyla yeniden yayınlandı. 

 

 

The Ramblers – El Rock Del Mundial / Twist Del Recluta (1962) 

CRC – 7″ Tekli, 45 Devir 

The Ramblers, ya da Şili dilinde söylersek Los Ramblers, imzası taşıyan “El Rock Del Mundial” parçası, Dünya Kupaları tarihinin ilk resmî marşıydı! Şili’de düzenlenen 1962 Dünya Kupası için yazılmıştı. Plak aynı yıl beyaz ve kırmızı olmak üzere iki ayrı etiketle yayınlandı. 1975 yılında ise plağın Arena Productions etiketiyle bir yeniden basımı yapıldı.  

 

Plak Mecmuası’nın 3. sayısında yayınlanmıştır.