Yeni on yıla 2020 Model Murathan Mungan

Murathan Mungan: 2020 Model‘i günümüz müzik piyasasında çölde bir vahaya rastlamış gibi heyecanla dinledim

Memleketin müzik tarihinde şiirlerden uyarlanan şarkıların yeri ayrı, tadı başka! Her biri yaşamdan doğan şiirlerin büyülü notalarla buluşması eskiden beri beni hep heyecanlandırmıştır. Şiirlerden uyarlanan şarkılar deyince en sevdiklerimin Nazım Hikmet şiirlerinden uyarlananlar olduğunu da buraya hemen sıkıştırayım. Sokakta gördüğüm insanlara ve olaylara dinlediğim şarkılarda, izlediğim filmlerde, okuduğum hikayelerde rastladığımda eski bir dostu görmüş gibi hissediyorum aniden. O yüzden mümkün oldukça hikayesi olan şeyleri dinliyorum; her defasında içimi buruklukla karışık bir heyecan kaplıyor. Bugün de sizinle paylaşacağım albüm, dumanı üstünde, etkisi ruhumda olan bir derleme: Murathan Mungan: 2020 Model!

Aslında Murathan Mungan’lı çalışmalara hiç yabancı değiliz. Özellikle Yeni Türkü’nün müziğimize kattığı lezzetlerde onun da payı büyük. Tabii ki kendisinin müziğimize kattıkları sadece Yeni Türkü’nün bestelediği şiirlerinden ibaret değil. 2004 yılında çıkan, kendisinin şarkı sözlerinden oluşan Söz Vermiş Şarkılar derlemesinin yanı sıra 2006’da yayınlanan Murathan Mungan’ın Seçtikleriyle Müslüm Gürses: Aşk Tesadüfleri Sever albümü 2000’li yıllara ayrı bir tat katmış, benim de en sevdiğim albümler arasına girmişti. Mungan, bu albümde, sözlerini yazdığı “Nilüfer” şarkısıyla Müslüm Gürses’i hiç arabesk dinlemeyen insanlara bile dinletmiş, Gürses’in müzikal değişiminde önemli rol oynamıştı. Kapağında Müslüm Gürses’in rakı kadehiyle verdiği ünlü pozun yer aldığı çalışma, çilingir sofralarının en çok aranan albümlerinden olmuştu. 

Aradan yıllar geçti, biz hâlâ yukarıda saydığım iki albümü dinlemeye devam ederken aldığımız bir haberle çocuklar gibi şen olduk: Murathan Mungan, 2020 yılında harika bir albümle geri dönecekti. Çoğu bu albüm için yazılan özel sözlerin birbirinden özel isimler tarafından seslendirileceği çalışma geçtiğimiz cuma, yani 7 Şubat 2020’de raflardaki ve dijital platformlardaki yerini aldı. Ben de tabii ki büyük bir heyecanla albümü dinlemeye koyuldum. Şimdi çok vakit kaybetmeden, birbirinden lezzetli şarkıların yer aldığı albüm hakkında küçük bilgiler vereyim.

İçeriğe ilk baktığımda beni en çok heyecanlandıran şarkı Gaye Su Akyol’un “Kalp Tamircisi Kadın” çalışması olmuştu. Heyecanlanmakta haklıymışım, zira albümü dinlediğim cuma gününden beri şarkı kulağımdan hiç düşmedi.

2 CD’den oluşan derlemenin içinde tam 26 şarkı yer alıyor. Rock müzikten alternatife, tangodan elektroniğe geniş bir müzikal yelpazede hazırlanan albüm Pasaj-Garaj Müzik etiketiyle piyasaya sunuldu.

Benim için Söz Vermiş Şarkılar’ın yerini tutmasa da, günümüz müzik piyasasında çölde bir vahaya rastlamış gibi heyecanla dinledim. Albüm derleme olduğu için bu yazımda tamamını ele almayacak, en sevdiğim 10 yorum hakkında birkaç kelam edeceğim.

İçeriğe ilk baktığımda beni en çok heyecanlandıran şarkı Gaye Su Akyol’un “Kalp Tamircisi Kadın” çalışması olmuştu. Heyecanlanmakta haklıymışım, zira albümü dinlediğim cuma gününden beri şarkı kulağımdan hiç düşmedi. Klasik GSA çizgisinde ilerleyen şarkının düzenlemesi Gaye Su Akyol ve Ali Güçlü Şimşek tarafından yapılmış. Anında listeme eklediğim bu çalışmanın ardından diğer gözdem Derya Köroğlu tarafından seslendirilen “Böyle de Güzeliz” oldu. Derya Köroğlu’nun sesinden yeni şarkılar dinlemeyi o kadar özlemişim ki ilaç gibi geldi! 

Beni bilen bilir, Nazan Öncel dinlemeyi pek severim. Gerek 90’larda, gerekse 2000’lerde yaptığı epey bir şarkısı listelerimde hayatıma eşlik ediyor. Bu albümde seslendirdiği, aynı zamanda albümün açılış parçası olan “Bir Bilsem Ah, Bir Bilebilsem” de listelerimdeki yerini alacak sanırım; albümün dinleyiciye harika bir merhabası!

Albümün 11. sırasında yer alan “Ezber” dinlediğim an beni kendisine çeken bir diğer şarkı. Şarkı Six Pack’in yorumuyla bizlerle buluşmuş. Grubu ilk kurulduklarından beri severek takip ediyorum, bu albümde de harika bir yorumla, 70’lerden fırlamışçasına müzikalitesi yüksek bir çalışmaya imza atmışlar. 

Murathan Mungan

Albümden çok sevdiğim bir de üçlü var: Zeynep Casalini tarafından seslendirilen “Bana Yarın Sor”, Teoman’dan “Yaz Yanığı” ve Şebnem Ferah’tan “Aşktan Nasıl Gidilir”. Art arda geldiklerinden üçlü diyorum onlara, bir de üçü de çok özlediğim seslerdi. Özellikle Teoman’ın son zamanlarda Koyu Antoloji (2018) albümündeki sakin ve karanlık tarzını bu albümde de sürdürmüş olması beni çok mutlu etti. Ne yalan söyleyeyim, bu Teoman’ı bir ayrı seviyorum.

Yukarıda Murathan Mungan: 2020 Model’in birbirinden farklı tarzlarla sentezlendiğinden bahsetmiştim. Belki de albümün genelinde, beni en keyiflendiren çalışma Sema Moritz’in “Kahramanlık Tangosu” yorumu oldu. Tam bir kış şarkısı olan çalışma, Moritz’in harika sesi ve müziğindeki keskin bas yürüyüşleriyle insanı ele geçiriyor.

Son olarak, Aylin Aslım’ın Ah! Kosmos ile birlikte “Geçiyorum”a yaptığı elektronik düzenleme; damağımda benzersiz bir tat bıraktı. Bu vesileyle Aylin Aslım’ı da ne kadar özlediğimi fark ediyorum. Ayrıca Ah! Kosmos’u da daha yakından tanıma imkanı bulduğum için bu şarkının yeri bende daha başka oldu.

Albümdeki 26 şarkının her biri tabii ki çok özel ancak bu saydıklarım şimdiden dinlemeyi bırakamadığım şarkılar arasına girdiler. Ben 2020 Model Murathan Mungan’ı çok sevdim, bence siz de seversiniz.

Yazımı, albümdeki şarkıların listesini de paylaşarak bitireyim.

A
1. Bir Bilsem Ah, Bir Bilebilsem – Nazan Öncel
2. Şu Senin Çekip Gitmelerin – Mehmet Erdem
3. Kırılgan – Jehan Barbur
4. Dargın Bir Bahar – Zuhal Olcay
5. Aşk Bin Defa – Çamur
6. Kalp Tamircisi Kadın – Gaye Su Akyol
7. Sert Adam – Can Algeç
8. Aşk Bu – Nükhet Duru
9. Otel Odaları – Çağatay Akman
10. Saklarım – Bora Duran
11. Ezber – Six Pack
12. Ters Orantı – Nuri Harun Ateş
13. Kahramanlık Tangosu – Sema Moritz

 

B
1. Pencerelerde – Hande Mehan
2. O Benden Önce – Ozan Anlaş
3. Bana Yarın Sor – Zeynep Casalini
4. Yaz Yanığı – Teoman
5. Aşktan Nasıl Gidilir – Şebnem Ferah
6. Güz Defteri – Koray Candemir
7. Ben Uyurken Tut Beni – Kalben
8. Zalime Kolay – Batu Akdeniz
9. Eskidendi, Çok Eskiden – Cem Adrian
10. Böyle de Güzeliz – Derya Köroğlu
11. Geçiyorum – Aylin Aslım & Ah! Kosmos
12. Yanımdan Geçip Gidiyorsun – Jabbar & Deeperise
13. Gecenin Eldiveni – Ozbi & Murathan Mungan